Ljeto je iza nas. Predah na rukometnim terenima trajao je više od tri mjeseca. Ovoga vikenda počinje 32. sezona Paket24 Premijer lige. I ako je suditi prema najavama i promjenama koje su se dogodile u mnogim klubovima, bit će zanimljivija nego ikada. Sustav natjecanja ostao je isti kao i dvije posljednje sezone. To znači da je 16 klubova podijeljeno u dvije kupine po 8 i za početak svatko igra sa svakim.

Nakon toga, po 3 najbolja sastava iz svake skupine kreću u borbu za naslov prvaka, a ostali u borbu za ostanak. Ali tu nije kraj. Prva i druga momčad Lige za prvaka imaju doigravanje za naslov do 6 bodova, treća i četvrta pak razigravaju za Europu. U Ligi za ostanak dva najslabija kluba ispadaju, a klubovi koji osvoje 7. i 8. mjesto razigravaju za ostanak s drugoplasiranim sastavima Prvih liga Sjever i Jug. Ukratko, sve počinje 9. rujna, a završava 1./2. lipnja sljedeće godine.

U Ligi A ove sezone su branitelj naslova Zagreb, Sesvete, Gorica, Varaždin 1930, Trogir, Osijek, Moslavina i povratnik u društvo najboljih, Karlovac. Ligu B pak sačinjavaju Nexe, Poreč, Dubrava, Ribola Kaštela, Metković Mehanika, Rudar, KTC i još jedan povratnik, Bjelin Spačva Vinkovci. Pogledajmo sada s kakvim snagama klubovi kreću u novu sezonu.

Jedini hrvatski prvak RK Zagreb, osim što je ostao bez dodatka u imenu PPD-a kao sponzora, jako je promijenio roster momčadi. Otišli su Dino SlavićŽeljko Musa, Stefan Dodić, Nikola Grahovac, Csaba LeimeterVlado Matanović i Hrvoje Ceković koji se vratio u Goricu. Došli su vratar Ante Grbavac (Cuenca), Filip Glavaš (Trimo Trebnje), Cuni Morales (Vardar 1961), Matic Suholežnik (Celje) i Patryk Walczak (Sporting). Trener je i dalje Slavko Goluža. Nema sumnje da ga čeka teška zadaća novog slaganja igre i momčadi.

Slična je priča i s RK Nexeom. Branko Tamše u novu sezonu ulazi bez pola prošlosezonskog sastava. U Našicama više nisu Marin Jelinić, Janko Kević, Tomislav Severac, Fran Mileta, Alen Blažević i Karlo Godec. To je praktički cijela jedna postava. Nova lica u svlačionici su Marko Bezjak (Magdeburg), Manuel Štrlek (Telekom Veszprem), Lovro Jotić (Leipzig), Gal Marguč (Celje), Ognjen Cenić (Barcelona B), Adir Cohen (Tremblay).

Za razliku od vodećeg dvojca prošle sezone,  sastav iz Sesveta nije doživio tektonske poremećaje. Silvio Ivandija dobio je pojačanja na mjestima vratara, lijevog krila i jednog vanjskog pucača. Došli su dakle brončani mlađi junior Marko Prpić iz Maksimir Pastele,  Matej Cvek (Čakovec) te Karlo Godec (Nexe). Otišli su Stipe Purić i Daniel Vusić u Moslavinu.

Ako je dopušteno suditi prema imenima, jako zanimljivu ekipu ima Ilija Lovrinović u Poreču. Nova imena tu su Nikola Ivanković, koji se vraća nakon operacije, iskusni Teo Ćorić (Rumunjska) te Leon Rušnjka (Buzet). Otišao je Tomislav Bošnjak u Umag. Ali, tu su tri jaka brončana aduta mlađih juniora, Luka Malinarich, Petar Krupić i Marko Bajan. Bodove iz Velog Jože teško će netko odnijeti.

Među onima koji su promijenili pola momčadi je Dubrava. Klub su napustili Dominik Marković, Nediljko Jurković, Ivan Čulo, Dino Sofić, Mario Goluža, Filip Vidmar. Kreši Ivankoviću došli su pak Marin Tomšić i Ivan KnežićNiko Maraković iz Maksimir Pastele, zatim Fran Tomašić (Varaždin 1930).  

Gorica je dobila novog trenera. To je Ivan Dragić, kadetski izbornik. Andrija Nikolić koji ih je jako uspješno vodio nekoliko posljednjih godina preselio se u Zagreb kao pomoćnik Slavka Goluže. Od igrača stigli su Marin Sorić (Moslavina) i Vid Starčević (Rudar). U staro jato vratili su se Hrvoje Ceković (Zagreb)  Ivan Laljek (Riko Ribnica). Još kada se od ozljeda oporave Matej Svržnjak i Niko Franković bit će to jako dobra momčad. Otišli su Stipe SladoljevTin Tomljanović, Filip Goričanec.

Zanimljiva pojačanja ove sezone ima Trogir koji će nas predstavljati u Europskom kupu. Oni su iz BM 07 doveli brončanog bombardera mlađih juniora Tonćija Ivaniševića, odličnog mladog pivota Tomu Lučina iz Kaštela te Paola Rokija (Valladolid). Doduše, na Ivaniševićev povratak morat će čekati neko vrijeme jer se mladi Splićanin ozlijedio na Svjetskom prvenstvu u Varaždinu. Otišli su im Toni Perkušić, Marin Babić, Toni Brkan.

I njihov susjed Ribola Kaštela doživio je dosta promjena. Sjajna je vijest da su vjernost produžili Danijel Papić i Davor Vujičević, Antonio Tomaš. Iz Umaga je stigao Filip Kozina, inače rođeni Triljanin (202 cm) te talentirani vratar Ivan Herceg. Ostatak momčadi uglavnom je od prošle sezone.

Prometno je bilo i u Metkoviću. Pobjednik Lige za ostanak doveo je vratara Marka Romića, lijevog vanjskog Amira Bašića, desno krilo Marka Mustapića, pa Domagoja Grizelja, bivšeg kapetana Vladu Koncula i Davida Šunjića.

Vratimo se još malo na sjever. Varaždin 1930 ostao je bez Tina Hercega koji ide u Trebnje, ali i jednog od najboljih strijelaca Jurice Vidačeka (pauza) pa i Tina Tompića. Došli su Marin Šutalo (KTC), Tian Borovec (Rugvica), Matija Bajer (Valpovka), Bruno Varšić (Čakovec), Petar Vojnović (Metalac), tako da trener Matej Mišković ima jako zanimljiv sastav.

I KTC je mijenjao ekipu. Umjesto Marina Šutala, na vrata je stigao Dubravko Grgić iz Bjelovara. Otuda je došao i Žarko Ćurić. Iz Kaštela je pak doveden Tomislav Olić. Novi igrač je i Niko Mirosavljević.   

Moslavina u sezonu ulazi bez nekoliko igrača koji su podnijeli najveći teret u prošloj, poput Tomija Vozaba, Marina Sorića, Karla Kligla i Alena Šušnje. Njihova mjesta popunili su Stipe Purić, Daniel Vusić, Darko Krndelj i Saša Petrović.

Osijek je svoje redove pojačao vratarom Filipom Orlovićem iz Starih Mikanovaca. Ivan Lukač je stigao iz Slatine, Fabijan Mihaljević iz Spačve, Dominik Lisčić iz Nexea 2. A nov je i trener, Frane Veraja. Otišli su Vasilije Vujović, Vuk Mrvaljević, Patrik Begović, Matej Radović, Ivan Barušić itd, itd…

Rudar je uglavnom sačuvao kostur ekipe od prošle sezone. Andrej Trčak i Matija Kuhar su prestali s igranjem. Vid Starčević je otišao u Goricu, a Fran Suban u Dobovu. Nova lica su kadetski reprezentativac i vratar Antun Šarić (Rugvica), Petar Lencović (Kozala), Andro Lopac (Novi Zagreb).  

Promjena ima dakako i u novim-starim premijerligašima, Karlovcu i Bjelin Spačvi Vinkovci. Karlovčanima je stigao Ivan Čulo, a otišao David Stipetić. Među Vinkovčanima pak više nisu Nikola Ćirović i Frane Blašković, ali su tu Sandro Kolar i Marin Greganić.

I mogli bismo tako nabrajati unedogled. U svakom od tih klubova mnogo je mladih „lavova“ koji čekaju svoju priliku da se pokažu na velikoj sceni. Poželimo im svima dobru sezonu. Sretno.

Izvor: hrs.hr

Podijeli